Ghostwriter gezocht?

Jij wil een boek schrijven. Maar je weet niet zo goed hoe. Dat is helemaal niet raar, want er lopen wel meer auteurs rond op deze aardbol die niet weten hoe ze een boek moeten schrijven.

Of geloof jij echt dat al die topwielrenners, zangers, politici en zakenlieden die een autobiografie op de markt brachten, enige kaas gegeten hebben van schrijven? Elk zijn talent!

Achter al die verrassende auteurs die te mooi zijn om waar te zijn, schuilt een ghostwriter. Een echte schrijver die de kneepjes van het vak kent. En die zijn of haar talent inzet om die verhalen te schrijven die gelezen willen worden.

Ook jouw verhaal.


Wat doet een ghostwriter precies?

Een ghostwriter doet wat jij hem of haar vraagt om te doen:

  • Je verhaal van begin tot eind schrijven, op basis van jouw input (interviews, brongegevens, …).
  • Het verhaal dat jij al geschreven hebt, structureren, oppoetsen of net helemaal herschrijven.
  • Ook een combinatie van bovenstaande werkmethodes komt vaak voor.

En het voornaamste: je ghostwriter blijft op de achtergrond. Jouw naam komt op de cover als auteur van jouw boek.

Wanneer kan een ghostwriter jou helpen met je boek?

Elke reden om een boek te willen schrijven, is een goede reden. De twee meest voorkomende redenen om een ghostwriter bij de arm te nemen, vind je hieronder. Herken je jezelf hierin? Maak dan gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Laat een zakelijk boek schrijven

Wist je dat een eigen (e-)boek jouw status en waarde als ondernemer verhoogt? Heb je als auteur je naam onder één of meerdere boeken staan, dan word je gezien als een krak in je vak. Je wordt misschien uitgenodigd als keynote spreker of aangesproken door de media als expert ter zake.

Wil jij graag meer aanzien verwerven dankzij een eigen boek? Dan is samenwerken met een ghostwriter het overwegen waard!

Laat je levensverhaal optekenen

Sommige mensen hebben veel meegemaakt en willen hun verhaal op papier zetten. Om als ervaringsdeskundige anderen te helpen of gewoon voor zichzelf of hun dierbaren.

Ook daarvoor kan je een ghostwriter inhuren. Hoewel een ghostwriter best wel wat geld kost (zie hieronder voor meer details), is dit voor jou misschien de investering waard?

Herken je je niet in bovenstaande voorbeelden, maar wil je toch heel graag je verhaal op papier laten zetten? Plan gerust een kennismakingsgesprek in, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Hoe komt jouw boek tot stand?

1) Een virtuele ‘koffie’

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek luister ik graag naar jouw boekidee. We bekijken al eens welke verwachtingen realistisch zijn en hoe ik jou zou kunnen helpen om je project tot een goed einde te brengen. We maken samen een ruwe inschatting van de workload en het prijskaartje dat eraan hangt. Ik leg je ook mijn manier van werken uit. Op het einde van ons gesprek nodig ik je uit om alles eens goed te laten bezinken.

2) Samen in zee

Je beslist om mij onder de arm te nemen als jouw ghostwriter. We tekenen een samenwerkingscontract en jij betaalt een voorschot voor de eerste uren werk. Dan kunnen we echt van start gaan. Hoe we precies starten, hangt af van de manier waarop jij me de input bezorgt: een interview, geschreven tekst, bronmateriaal, … Wat wel altijd terugkomt, is dat ik op basis van de eerste informatie een inhoudstafel opmaak. Die inhoudstafel is niet heilig, maar ze biedt ons wel een structuur op basis waarvan wij te werk kunnen gaan.

3) Een intensieve samenwerking

Eens de inhoudstafel er is, kan het schrijfwerk beginnen. We werken gestructureerd, liefst hoofdstuk per hoofdstuk. Meestal werk ik zo’n 20u per maand aan een ghostwritingproject. Ik factureer deze uren maandelijks, zo kunnen we ons zorgeloos focussen op de inhoud van het boek. We hebben regelmatig contact. Is het niet voor een interview, dan is het voor feedback op de reeds geschreven stukken tekst. Alleen als je echt betrokken bent bij het project, kan het boek helemaal van jou worden.

4) Een afgewerkt product

De bedoeling van onze samenwerking is natuurlijk dat we tot een afgewerkt product komen: jouw boek.

Eens kennismaken?

Hoeveel kost een ghostwriter?

Een boek schrijven doe je niet in één dag. Dat weet je, want je bent er misschien zelf al wel eens aan begonnen. En iets waar werk in kruipt, dat kost natuurlijk geld. Je vraagt je dus waarschijnlijk wel af hoeveel jij zal moeten neerleggen om jouw boek te laten schrijven.

Wel, geen twee boeken zijn gelijk. En ook de manier waarop we samen tot het eindresultaat komen, verschilt bij elke samenwerking. Daarom werk ik als ghostwriter altijd aan een uurtarief. Geloof me, dat wil je zelf. Want ghostwriters die een projectprijs voorstellen, die rekenen heel wat marge, dus kom je meestal duurder uit met een projectprijs.

Hoeveel je boek je zal kosten, kan ik hier op deze pagina dus niet voorspellen. De totaalprijs hang van veel verschillende factoren af:

Hoe dik wordt het boek?

Hoe meer tekst er in het boek staat, hoe meer werk er meestal in kruipt. Logisch toch?

Hoeveel doe je zelf?

Zoek je totale ontzorging (t.e.m. publicatie) of wil je enkel iemand die de tekst voor je schrijft?

Hoe wordt de info geleverd?

Er zijn veel manieren om info tot bij de ghostwriter te krijgen: met de hand geschreven losse flarden of een duidelijk gestructureerd, bijna kant-en-klaar manuscript? Urenlang mijmeren in een duister café of enkele gerichte gesprekken met de juiste personen?

Elk soort boek vraagt natuurlijk andere input, maar je voelt zelf al wel aan welke soort input een duurder prijskaartje hangt.

Hoe verloopt het schrijfproces?

Sommige mensen blijven tijdens het schrijven nieuwe elementen toevoegen. Leuk natuurlijk, maar het zorgt er wel voor dat hele hoofdstukken steeds weer herschreven moeten worden.

Wil je de prijs van je boek beperken? Dan ben je best goed voorbereid, zodat je niet steeds nieuwe anekdotes toevoegt aan de stukken die al geschreven zijn.

Maar hoe je het ook draait of keert, een boek laten schrijven, is niet goedkoop; Er kruipen gemakkelijk honderd(en) uren werk in. Wil je eens sparren over de grootte (en prijs) van jouw boekproject? Tijdens een kennismakingsgesprek kunnen we een eerste ruwe inschatting maken.